In het kort, wat houdt uw bedrijf Valor in? 

Wij richten ons op de mannen met een druk en zakelijk leven die of niet van winkelen houden of vinden dat zij hier niet genoeg verstand van hebben. Wat we doen, is het maken van een profiel van de klant op basis van verschillende aspecten. Hierin vragen wij wat voor functie de klant heeft in zijn zakelijk leven en wat voor dress code daar bij komt kijken. Verder willen we weten hoeveel kleren ze nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn. Op basis van het profiel maken wij per seizoen verschillende collecties waar de klant uit kan kiezen. Die bestelling laten wij dan op maat maken in Italië. 

Jullie missie is om over 3 jaar het meest duurzame mode retailer bedrijf te zijn, hoe willen jullie die missie waarmaken? 

Wij zijn nooit begonnen met de instantie om een duurzaam bedrijf te zijn. Het zat om eerlijk te zijn nooit echt in ons hoofd. Pas toen ik interviews ging houden om erachter te komen hoe wij onze klanten het beste konden servicen kwam duurzaamheid naar boven. De vraag die hier bij hoorde was “wat is de reden dat je weg zou gaan bij de winkel waar je nu je kleding koopt?” en het antwoord was eigenlijk altijd duurzaamheid. Vanaf dat moment zijn we ons hierin verder gaan verdiepen. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat mode de op twee na grootste vervuiler is na de olie industrie. In mijn ethiek zit dat probleem hem in de systematiek, dat bepaalt namelijk eerst wat je gaat produceren en dus wat uiteindelijk in de winkel komt te hangen en daarna probeer je dat te verkopen. En die hoeveelheid hangt af van hoeveel je wil verdienen. Wat Valor doet is in principe de anti-cycles. Dus in plaats van eerst te produceren en dan te verkopen draaien we dit om. We zorgen dus dat we alleen produceren wat we hebben verkocht. Dit heeft als voordeel dat we zonder overproductie zitten en veel minder carbon-footprint. Omdat je minder maakt hoef je dus ook minder te verven en minder te wassen. We houden ook nooit spullen over omdat we geen uitverkoop hebben want we maken alleen maar per stuk. Nu maken we nog wel een sample collectie die op ons kantoor hangt en die de klant te zien krijgt. In de toekomst willen wij dit ook verduurzamen. We zijn op dit moment bezig om de sample collectie te digitaliseren met bijvoorbeeld projectors. We willen ook die digitale inspiratie interactief maken door een outfitconfigurator toe te passen. Normaliter heb je alleen het plaatje van het product en de outfit, maar die is altijd statisch. Je kan het kledingstuk niet interactief maken om bijvoorbeeld te kijken hoe het product in combinatie staat met een ander kledingstuk. Dus dat omdraaien van de systematiek is een voorbeeld van het verduurzamen van Valor. 

Maar in de toekomst, als we voldoende volume hebben bereikt, willen wij ook gaan sourcen waar de materialen vandaan komen waar wij mee werken. Zoals de wol, leer, cashmere, zijden en linnen. Hier hebben wij echter wel eerst het juiste volume voor nodig. Om de stoffen zo transparant mogelijk te maken moeten wij de voorraad stoffen zelf eerst inkopen. Zo kunnen wij precies weten welke boer het materiaal vandaan komt en of dit duurzaam is geproduceerd. Die grote hoeveelheid stof kost alleen een paar duizend euro en met ons volume op dit moment kunnen wij dit niet betalen. Maar in 3 jaar willen wij deze transparantie waarmaken. 

Een ander gegeven wat aan onze missie bijdraagt is het bij elkaar houden van de productie. Dit is namelijk de meest duurzame manier om te produceren, want je voorkomt het vervoeren van grondstof naar eindproduct en alles daar tussen in. Wij hebben Italië uitgekozen, omdat dit het land is van de productie van luxegoederen. Niet alleen de productie van garen, maar ook van stof en product allemaal in Italië plaatsvindt. Er zijn ook steeds meer Italiaanse leveranciers die heel ver zijn in het verduurzamen van productie. 

Het overgrote gedeelte van de cashmere halen we toch wel uit Mongolië. Dat komt omdat het land een heel koud klimaat heeft waardoor die cashmere geiten een optimaal fleece deck ontwikkelen. Daarom is die cashmere zo goed. Hetzelfde geldt dat de beste schapen voor Marino wol in Australië en Nieuw-Zeeland lopen. Dat is ook vanwege het klimaat. Dit is dus een aspect wat lastig is om aan te passen, omdat het niet anders kan. Katoen komt dan wel dichterbij, meestal uit Egypte. Waar je wel duurzame aanpassingen kan inbrengen, is waar het materiaal vervolgens verwerkt wordt. We kunnen er dus wel voor zorgen dat dit onderdeel allemaal in Italië gebeurt. 

Denkt u dat een Fast Fashion merk, bijvoorbeeld H&M, ook deze ontwikkeling kan maken? 

Nee, dat gaat niet. Het probleem is dat de meeste mensen helemaal niet willen wachten op hun kleding, wat wel het geval is bij ons merk. De reden dat dit wel bij ons lukt, denk ik, is dat de mensen die wij bedienen over het algemeen al gewend zijn om te wachten. Ze hebben de behoefte niet om maandelijks te winkelen. Daarom werkt dit. Als ik naar mijn eigen vrouw kijk, en naar anderen, vinden ze het heerlijk om elke week de stad in te gaan om de laatste dingetjes te kopen. Het probleem is dat de mode-industrie gevoed wordt door enerzijds de H&Men en de Zara’s van deze wereld, die hun hele design, productie en verkoop apparaat zo hebben ingericht dat ze jouw wekelijks nieuwe dingen kunnen aanbieden. Met daarbij lage prijzen waardoor wij als consument uitgedaagd worden zo veel en zo vaak mogelijk te kopen. 

Ik denk dat wij als Valor zo ver gaan om mensen te stimuleren om zelfs minder te kopen. Je kan als bedrijf namelijk de vraag stellen of het doel een zo hoog mogelijke winst te willen of denken vanuit een maximale impact en de waarde voor de klant. Bij bijvoorbeeld H&M gaat het vaak om een eenmalige aankoop. En in het geval van ons hopen we dat we een klant in ons database krijgen die de aankomende tien jaar klant blijft. Die blijft alleen maar klant als die het idee heeft dat die optimaal geholpen wordt. Het kan mij dan ook niets schelen als die klant maar 2 of 3 shirtjes bij ons koopt, zo lang hij in ons data base blijft voor 10 jaar is die potentie met die klant veel langer. Daar zit natuurlijk wel altijd de gedachte achter dat we zo duurzaam mogelijk willen zijn en dit onze manier is. Wij hebben natuurlijk het doel om een probleem op te lossen van een klant, onze klanten houden namelijk niet van winkelen. Dit is natuurlijk ook het anticyclische aspect. Als duurzaamheid en ons concept hand in hand gaat, is dat natuurlijk fantastisch. Het mes snijdt aan beide kanten, als wij meer klanten krijgen zijn wij gelukkig want dan worden wij succesvol en aan de andere kant hebben wij meer impact. Douwe Jan Joustra waar daar ook nog een stukje in verder. Nu is het zo dat je bijvoorbeeld een jas bij ons koopt omdat je die mooi vindt. Douwe Jan wil dat je die jas dan voor een bepaalde periode huurt. 

Wij zagen ook op jullie site staan dat de consument hun gekochte kleding op een gegeven moment weer inlevert bij jullie, hoe zit dat? 

Duurzaamheid begint uiteindelijk bij het rauwe materiaal, bij bijvoorbeeld de cashmere en de katoen. Daar wordt dan een product van gemaakt en dat wordt gedragen, en uiteindelijk weggegooid. Een andere vorm van duurzaamheid, is het verlengen van de levensduur van het materiaal. Je kan van recyclede spijkerbroeken een nieuwe stof maken die dan een hele andere functie heeft. (Hij laat ons verschillende stoffen zien in het kantoor). Dit is dan ook een van de vernieuwingen in ons business model. Dat we namelijk ook de verantwoordelijkheid nemen als onze consument klaar met het product is en het niet meer draagt. 

Wij richten ons vooral op het bewuster maken van jongeren. Die zijn namelijk lastig beïnvloedbaar want daar gaat het alleen maar om geld, en duurzame kleding is over het algemeen duurder. Wat heeft u hierover te zeggen?  

Ja klopt, wat je dan volgens mij het beste kan doen is het stimuleren van minder kopen. En het bewust maken dat je de kleding niet weggooit, maar dat je het ergens naar toe brengt waar het opnieuw gebruikt kan worden. 

Denkt u dat het haalbaar is om een de kledingindustrie volledig te verduurzamen? 

Ik denk dat we geen keuze hebben. Maar 100 % duurzaam gaat niet lukken. Omdat je ten eerste bedrijven moet gaan overtuigen. De bedrijven moeten dan minder omzet maken en vervolgens de consumenten stimuleren minder te kopen.

Denkt u dat de overheid dit kan beïnvloeden door middel van accijns bijvoorbeeld?  

Nee, in eerste instantie geloof ik daar niet in. Sigaretten zijn inmiddels ook bijna een tientje per pak, maar er zijn nog steeds veel mensen die roken. Nu wordt er vooral belasting geheven op geld en op spullen. Het zou heel fijn zijn als wij minder loonbelasting zouden betalen, wat dan vervolgens gecompenseerd wordt met een heffing op producten die belastend zijn voor het milieu. Daar geloof ik dan wel in. 

Worden de kleren van Valor nog duurder als de missie van het volledig verduurzamen bereikt wordt? 

Nee, want een van de dingen die we doen is dat we rechtstreeks contact hebben met weverijen en fabrieken. Waardoor we de merkschakel ertussenuit halen. Ondanks het feit dat we het per stuk produceren waardoor het bijna gelijk is als andere merken in dit segment. Verder zit er binnen ons bedrijf niet een soort van plus op omdat het duurzaam is. De klant waar wij op richten is al bereid een bepaald bedrag voor onze producten te betalen. Dat het dan ook nog duurzaam is, is alleen maar mooi meegenomen. En door middel van ons concept om de kleding aan het eind van het gebruik te recyclen, kunnen onze producten juist goedkoper worden. Dat vind ik een hele mooie gedachte. Iemand die meer geld heeft om een duur maar duurzaam product te kopen en het vervolgens weer bij ons terugbrengt, zorgt ervoor dat een klant die het product in eerste instantie niet kon betalen het door middel van dit concept het wel kan kopen. 

U heeft altijd al in de kledingindustrie gewerkt, tegen welke moeilijkheden liep u aan omringt het verduurzamen van de huidige industrie? 

Ik ben er (duurzaamheid) eerlijk gezegd heel lang niet bewust van geweest. Dus ik heb nooit storend gevonden, omdat het gewoon niet in onze gedachte zat. We deden de dingen die we deden omdat we daar klanten blij mee wilden maken, en dat was altijd de enige focus. En als je daar dan op een gegeven moment afstand van neemt, dan ga je nadenken dat het eigenlijk te bizar voor woorden is dat we stoffen produceren in Italië en dan vervolgens in het vliegtuig stoppen naar China om daar producten van te laten maken. En dan vervolgens elke week 1 of 2 vliegtuigen die het weer naar Nederland brengen, waar de producten weer worden uitgereden naar de Nederlandse klanten. Dat is een behoorlijke Carbon Footprint. Dat is dan alleen binnen wat we zelf hebben opgebouwd, maar als je kijkt naar Fast Fashion merken zoals H&M of zelfs luxe merken dan schrik je. Hele partijen kleren worden in de fik gestoken omdat ze anders hun waarde verliezen op de markt. Dat is natuurlijk waanzin. 

Category
Tags
No Tag